blog - aanschaffen zonnepanelen

Voordat u überhaupt aan zonnepanelen denkt op uw dak is het belangrijk dat u voorzien bent van de hoofdzakelijke informatie. 

Ik ben Fulco, adviseur van Energievanzelf en zal u in dit blog voorzien van belangrijke informatie over zonne-energie.

Waarom zonnepanelen?

De Nederlandse overheid wil klimaatverandering tegengaan en stelt daarom het doel om in 2030 49% minder CO2 uit te stoten ten opzichte van 1990. Daaraan is het Energieakkoord uit 2013 gekoppeld. Hierin staat dat in 2030, minimaal 27% van alle energie duurzaam opgewekt dient te worden. Het is een flinke klus!

Daarom zijn er zonnepanelen. Deze zetten zonlicht om in elektriciteit en doen dit net zoals een plant of boom die op zonlicht groeien en bloeien. Samen met nog andere groene oplossingen gaan we ons inzetten om deze doelstelling te halen, doe je mee?

Zo werken zonnepanelen

Zonnepanelen vangen het zonlicht op en zetten dit om in elektrische energie. Deze stroom kan je niet direct aansluiten op je apparaten. Daarvoor is omvormer noodzakelijk. Deze zet de stroom van de zonnepanelen om naar bruikbare elektriciteit. Gebruik je geen stroom terwijl de zon schijnt? Dan gaat je opgewekte elektriciteit naar het elektriciteitsnet. Hiervoor krijg je dezelfde prijs als je normaal betaalt voor jouw stroom. Want zodra je het weer nodig hebt als de zon niet schijnt, verrekent de stroommeter in de meterkast dat voor u. Dit heet Salderen.

Welke soorten zonnepanelen zijn er?

Er zijn verschillende kleuren, maar nog belangrijker er zijn verschillen in hoeveel zonnepanelen u opleveren. Het éne paneel kan meer zonne-energie omzetten in elektriciteit dan de andere. 

Als eerst, welke kleuren zijn er?

  • Egaal zwarte zonnepanelen hebben het hoogste rendement, omdat de zonnecellen uit één kristal bestaan. Vandaar de naam mono kristallijne zonnepanelen;
  • Zonnepanelen die blauw zijn, bevatten meerdere kristallen en heten daarom Polykristallijne zonnepanelen;
  • Amorf zonnepanelen zijn het goedkoopst, maar hebben ook het laagste rendement. De panelen die behoorlijk groot zijn, willen ze wat opbrengen.

Hoeveel brengen zonnepanelen op?

De capaciteit van zonnepanelen druk je uit in Wattpiek (WP). Dat is het maximale vermogen van je zonnepanelen onder optimale omstandigheden. Dus als de zon op een mooie dag recht op je zonnepanelen schijnt. Echter is het in Nederland niet altijd zulk weer en soms is de ligging van het zonnepaneel ook niet optimaal. Een zonnepaneel werkt in ons land ongeveer 900 uur per jaar vol vermogen. Bij een paneel van 325 Wattpiek vermogen, levert dat jaarlijks zo’n 275kWh aan stroom op.

Hoeveel bespaar je met zonnepanelen?

Stel je voor, met één paneel wek je 275kWh op, doorgaans betaal je 0.22ct per kWh. Dat wil zeggen dat één zonnepaneel je €60 euro oplevert. Het aantal zonnepanelen wat je op het dak neemt is afhankelijk van drie factoren:

  • De ruimte die het dak biedt
  • Hoe gunstig de ligging van het dak is.
  • Wat het energieverbruik is.

Het is gebruikelijk om precies genoeg energie op te wekken dat het verbruik er gelijk aan ligt.

In onderstaand overzicht staat dat de zomermaanden het meeste opleveren, vaak zul je dan teveel energie opwekken, dit gaat terug via de stroommeter. In de winter als de zonnepanelen te weinig opwekken verrekend de energiemeter dit met de stroom die je de zomer te veel opgewekt hebt.

Wat is de terugverdientijd van zonnepanelen?

Als u nu zonnepanelen koopt, wanneer zijn deze dan terugverdient? Zonnepanelen verdient u terug omdat zij je energierekening betalen. Echter betaal je nog wel netbeheerders kosten of servicekosten aan de energiemaatschappij, omdat je hier ook gebruik van maakt met het terug leveren van energie. Tot een bepaalde tijd is het nog mogelijk om over de investering in zonnepanelen de BTW terug te vragen aan de belastingdienst, ook als particulier! Dus de terugverdientijd kun je berekenen zonder btw.


Een installatie van 10 zonnepanelen kost +/- €3300,- excl. Btw. Laat staan dat je ongeveer €500,- per jaar bespaard op de energie rekening, dan ben je met een kleine 7 jaar uit de kosten.

Welke subsidies zijn er op zonnepanelen?

Tot op heden zijn er nog een tweetal stimuleringen. In de eerste instantie kun je tegen dezelfde kosten energie leveren als dat je weer koopt. Dit heet salderen.

Ten tweede de BTW terugvragen, dit is 21% van de investering.  Bijvoorbeeld, als je de zonnepanelen gekocht hebt voor €100,-, kun je dat bij de belastingdienst aangeven en er 21% over terug vragen, in dit geval dus €21,-

Kijk hier welke subsidie voor jouw woonplaats geldt. subsidie

Conclusie over zonnepanelen

Naast dat zonnepanelen geld opleveren, is het ook goed voor het milieu om zo duurzaam energie op te wekken. Zo bespaar je CO2, help je de overheid haar doelstellingen te behalen en bespaar je ook nog is op de energierekening.

Benieuwd of zonnepanelen ook voor u werken? Onze adviseurs doen vrijblijvend een dak-check op afstand en laten u weten wat haalbaar is met zonnepanelen op uw dak.